Waarom dit onderzoek?
In februari 2020 werd in Nederland de eerste coronabesmetting vastgesteld. Vanaf die periode zijn er verschillende maatregelen genomen om het aantal coronabesmettingen te beperken, variërend van hygiënemaatregelen tot de sluiting van scholen en een lockdown. Uit kwantitatief, landelijk onderzoek blijkt dat deze maatregelen impact hebben (gehad) op het leven en gezondheid van de jeugd. De meerderheid van de jeugd mist hun vrienden en beweegt minder dan voor de coronatijd. Ook voert de Kindertelefoon meer gesprekken over eenzaamheid in de coronatijd vergeleken met 2019. Er is echter nog geen onderzoek gedaan naar hoe kinderen en jongeren in Utrecht de coronatijd ervaren en wat volgens hen de invloed van corona en de coronamaatregelen op hun gezondheid en leven is. Hoe gaat het met de Utrechtse jeugd in de coronatijd? Wat missen ze en welke veranderingen merken ze? Dat lees je in deze rapportage.
Maatregelen tijdens de dataverzameling
Het is belangrijk om de resultaten te lezen met de coronamaatregelen die op dat moment golden in gedachten. De data is in april 2021 verzameld. Op dat moment zat Nederland in een lockdown. Restaurants, cafés, dierentuinen, pretparken, musea, bioscopen en zwembaden waren gesloten en er gold een avondklok en mondkapjesplicht. Sinds 8 februari 2021 waren de basisscholen weer volledig geopend. Middelbare scholen waren vanaf maart deels open, maar hier gold de regel om 1,5 meter afstand te houden en mondkapjes te dragen. Veel middelbare scholen verdeelden klassen in 2 groepen, waarbij jongeren de ene helft van de week fysiek les kregen en de andere helft online. Op de coronapagina staat een overzicht van de maatregelen die tijdens dit onderzoek golden.
Dit onderzoek is een momentopname. We weten niet of kinderen en jongeren dezelfde antwoorden zouden geven als dit onderzoek eerder of later in de coronatijd was uitgevoerd en weten dus niet of hun ervaringen voor de hele coronaperiode gelden.