Verschillen in 2022
Groepen met de grootste achterstand
De volgende groepen hebben in 2022 de grootste kans op achterstand in gezondheid en factoren die de gezondheid beïnvloeden:
- Utrechters die moeite hebben met rondkomen
- Utrechters met basisonderwijs of vmbo als laatst behaalde opleiding
- Utrechters in een eenpersoonshuishouden
- Eerste generatie migranten
Volwassenen met deze kenmerken wonen vaker in Overvecht, Zuidwest, de Binnenstad en Oost dan in de andere wijken. De hierboven genoemde groepen springen er qua gezondheid en factoren die gezondheid beïnvloeden negatief uit. Het is niet zo dat het met alle Utrechters in deze groepen slecht gaat. Andersom gaat het ook niet met alle andere Utrechters goed.
Utrechters die moeite hebben met rondkomen
Voor Utrechters die moeite hebben met rondkomen geldt dat ze in 2022 een achterstand hebben in gezondheid en factoren die gezondheid beïnvloeden vergeleken met Utrechters die geen moeite hebben met rondkomen. Utrechters die moeite hebben met rondkomen hebben bijvoorbeeld vierenhalf keer zo vaak een hoog risico op psychische problemen en zijn tweeënhalf keer zo vaak ernstig eenzaam dan Utrechters die geen moeite hebben met rondkomen (Figuur 1).
Figuur 1. Risico op psychische problemen en ernstige eenzaamheid naar rondkomen
Utrechters met basisonderwijs of vmbo als laatst behaalde opleiding
Utrechters met basisonderwijs of vmbo als laatst behaalde opleiding hebben in 2022 een achterstand in gezondheid, vergeleken met Utrechters met een andere laatst behaalde opleiding, zoals mbo, havo, vwo, hbo of wo. We zien ook soortgelijke verschillen naar opleiding voor de factoren die gezondheid beïnvloeden, met uitzondering van fysieke leefomgeving. Zo ervaart 47% van de Utrechtse 18-plussers met basisonderwijs of vmbo de eigen gezondheid als goed. Dit percentage is 67% bij de Utrechters met mbo, havo of vwo en 83% bij Utrechters met hbo of wo.
Utrechters in een eenpersoonshuishouden en eerste generatie migranten
Utrechters die alleen wonen en eerste generatie migranten hebben een achterstand in gezondheid. Bijvoorbeeld 39% van de alleenstaanden en 33% van de eerste generatie migranten wordt in het dagelijks leven (ernstig) beperkt door gezondheidsproblemen. Gemiddeld geldt dat voor 28% van de Utrechters. Ook voor de meeste factoren die gezondheid beïnvloeden hebben alleenstaande Utrechters en eerste generatie migranten een achterstand. Dit geldt niet voor veiligheid (voor alleenstaanden en eerste generatie migranten) en fysieke omgeving (voor eerste generatie migranten). Bijvoorbeeld 61% van de alleenstaanden is zeer tevreden met hun woning. Gemiddeld geldt dit voor 66% van de Utrechters.