Image
Een vrouw en een man met een fiets in de hand

Meer over volwassenen die zich ongezond voelen

7% voelt zich (mentaal) ongezond

7% van de Utrechtse volwassenen voelt zich (mentaal) ongezond. Dit zijn ongeveer 17.000 inwoners. Zij ervaren bijna allemaal psychische klachten. Meer dan 80% ervaart overspannenheidsklachten, 64% ervaart depressieve klachten en 47% ervaart angstklachten. Vier op de vijf ervaren veel stress en de helft heeft een hoog risico op psychische problemen. Een op de vier voelt zich sterk belemmerd in het dagelijks functioneren door chronische aandoeningen. Volwassenen uit deze groep drinken anderhalf keer vaker overmatig alcohol, roken twee keer zo vaak, gebruiken twee keer zo vaak drugs en hebben drie keer zo vaak ondergewicht dan andere Utrechtse volwassenen.

De kwaliteit van leven van Utrechters die zich (mentaal) ongezond voelen is lager dan gemiddeld in Utrecht. Zij vinden vaker dat hun gezondheid niet goed is, zijn vaker ernstig eenzaam en minder vaak gelukkig. Ook hebben zij minder vaak vertrouwen in de toekomst en minder vaak een gevoel van regie over hun eigen leven.

Figuur 28. Gezondheidspatroon van volwassenen die zich (mentaal) ongezond voelen

Image
98% van de volwassenen met dit gezondheidspatroon ervaart psychische klachten.  Ook ervaren zij vaker een minder goede kwaliteit van leven.

Utrechters die zich (mentaal) ongezond voelen hebben vaker moeite met rondkomen en zijn jonger dan gemiddeld. Meer dan de helft is nog geen 30 jaar. Ze hebben iets vaker dan gemiddeld een mbo-, havo- of vwo-opleiding afgerond en hebben minder vaak betaald werk. Dit hangt samen met het feit dat een kwart van de volwassenen in deze groep student is.

Figuur 29. Sociaal-demografische kenmerken van volwassenen die zich (mentaal) ongezond voelen

Image
26% van deze volwassenen heeft mbo, havo of vwo als opleiding, 35% heeft moeite met rondkomen en 30% heeft geen betaald werk.

Andere belangrijke verschillen tussen Utrechters die zich zeer gezond voelen en Utrechters die zich (mentaal) ongezond voelen, zijn dat zij vaker ontevreden zijn over hun woning, minder contact hebben met hun buren en ook vaker geluidsoverlast van hun buren ervaren.

Figuur 30. Tevredenheid over de woning, contact met buren en hinder door geluidsoverlast van volwassenen die zich (mentaal) ongezond voelen

Infogram URL

Utrechters die zich (mentaal) ongezond voelen, wonen vaker dan gemiddeld in de wijk Binnenstad en de subwijken Lombok, Leidscheweg (West) en Wilhelminapark, Rijnsweerd (Oost). In de wijk Vleuten-De Meern en de subwijk Parkwijk, Langerak (Leidsche Rijn) wonen minder vaak mensen uit deze groep.

Figuur 31. Percentage volwassenen die zich (mentaal) ongezond voelen, per wijk

Image
11% van de volwassenen in de Binnenstad voelt zich mentaal ongezond. In Vleuten-De Meern is dit 4%.

9% voelt zich (lichamelijk) ongezond

9% van de Utrechtse volwassenen voelt zich (lichamelijk) ongezond. Dit zijn ongeveer 22.000 inwoners. Meer dan driekwart van deze volwassenen heeft overgewicht of obesitas en 43% is beperkt door problemen met horen, zien of bewegen. Een kwart voelt zich sterk belemmerd in het dagelijks functioneren door hun aandoeningen. Diabetes en hart- en vaatziekten komen ongeveer vier keer vaker voor bij Utrechters die zich (lichamelijk) ongezond voelen dan bij andere Utrechters.

De kwaliteit van leven van Utrechters die zich (lichamelijk) ongezond voelen is lager dan gemiddeld in Utrecht. Deze volwassenen vinden vaker dat hun gezondheid niet goed is, zijn vaker ernstig eenzaam en minder vaak gelukkig. Ook hebben zij minder vaak vertrouwen in de toekomst en minder vaak een gevoel van regie over hun eigen leven.

Figuur 32. Gezondheidspatroon van volwassenen die zich (lichamelijk) ongezond voelen

Image
60% van de volwassenen met dit patroon vindt de eigen gezondheid niet goed, 76% heeft overgewicht en 43% is beperkt bij horen, zien of bewegen.

Utrechters die zich (lichamelijk) ongezond voelen zijn ouder dan gemiddeld, hebben minder vaak betaald werk en vaker moeite met rondkomen. Zij hebben vier keer vaker dan de gemiddelde Utrechter basisonderwijs of een vmbo-opleiding als laatst afgeronde opleiding.

Figuur 33. Sociaal-demografische kenmerken van volwassenen die zich (lichamelijk) ongezond voelen

Image
39% van deze volwassenen heeft basionderwijs of vmbo als opleiding, 35% heeft moeite met rondkomen en 41% heeft geen betaald werk.

Mensen in deze groep onderscheiden zich ook van Utrechters die zich zeer gezond voelen doordat zij vaker ontevreden zijn over hun woning. Opvallend verschil is verder dat bijna de helft van deze groep een eerste generatie migrant is.

Figuur 34. Tevredenheid over de woning en migratieachtergrond van volwassenen die zich (lichamelijk) ongezond voelen

Infogram URL

Utrechters die zich (lichamelijk) ongezond voelen, wonen vaker dan gemiddeld in wijken Overvecht en, in mindere mate, Zuidwest en Noordwest. In de wijken West, Noordoost, Oost en Binnenstad wonen minder vaak mensen uit deze groep.

Figuur 35. Percentage volwassenen die zich (lichamelijk) ongezond voelen, per wijk

Image
18% van de volwassenen in Overvecht voelt zich lichamelijk ongezond. In de wijken Noordwest en Zuidwest voelt 11% zich lichamelijk ongezond.

3% voelt zich zeer ongezond

3% van de Utrechtse volwassenen voelt zich zeer ongezond. Dit zijn ongeveer 7.000 inwoners. 91% van de Utrechters in deze groep ervaart de eigen gezondheid niet als goed, 75% wordt sterk belemmerd door chronische aandoeningen, 97% ervaart psychische klachten en 67% heeft overgewicht of obesitas. Volwassenen uit deze groep scoren ook op bijna alle andere aspecten van gezondheid ongunstig. Uitzondering is dat deze groep minder vaak overmatig alcohol drinkt.

Figuur 36. Gezondheidspatroon van volwassenen die zich zeer ongezond voelen

Image
91% van deze volwassenen vindt de eigen gezondheid niet goed, 97% heeft psychische klachten en 75% wordt sterk belemmerd door aandoeningen.

Utrechters die zich zeer ongezond voelen zijn ouder dan gemiddeld en bijna twee derde van hen heeft geen betaald werk. Volwassenen uit deze groep hebben in vergelijking met de gemiddelde Utrechter vier keer zo vaak basisonderwijs of vmbo als laatst afgeronde opleiding.

Figuur 37. Sociaal-demografische kenmerken van volwassenen die zich zeer ongezond voelen

Image
42% van deze volwassenen heeft basionderwijs of vmbo als opleiding, 58% heeft moeite met rondkomen en 65% heeft geen betaald werk.

Andere belangrijke verschillen tussen Utrechters die zich zeer gezond voelen en Utrechters die zich zeer ongezond voelen, zijn dat zij vaker moeite hebben met het begrijpen van schriftelijke gezondheidsinformatie en dat zij vaker benodigde medische zorg niet ontvangen hebben. In meer dan de helft van de gevallen was dit vanwege de kosten. Opvallend verschil is verder dat meer dan de helft van deze Utrechters een eerste generatie migrant is.

Figuur 38. Migratieachtergrond, begrijpen van schriftelijke gezondheidsinformatie en benodigde zorg niet ontvangen hebben bij volwassenen die zich zeer ongezond voelen

Infogram URL

In alle Utrechtse wijken wonen volwassenen die zich zeer ongezond voelen, maar bijna een kwart van hen woont in de wijk Overvecht. Dat zijn meer dan 1.600 inwoners. Mensen uit deze groep wonen minder vaak dan gemiddeld in de wijken West en Binnenstad.

Figuur 39. Percentage volwassenen die zich zeer ongezond voelen, per wijk

Image
8% van de volwassenen in Overvecht voelt zich zeer ongezond. In de wijken West en Binnenstad komt dit met 1% minder vaak voor dan gemiddeld.