Image
Een vrouw en een man met een fiets in de hand

Meer over volwassenen met gezondheidsrisico’s

6% voelt zich gezond, met hoog middelengebruik

6% van de Utrechtse volwassenen voelt zich gezond, maar heeft een hoog middelengebruik. Dit zijn ongeveer 16.000 inwoners. 85% van de volwassenen uit deze groep rookt, 24% drinkt overmatig alcohol en 62% gebruikte drugs in de laatste vier weken. Zij hebben relatief weinig klachten of risico’s op het gebied van lichamelijke en mentale gezondheid en een goede kwaliteit van leven.

Figuur 19. Gezondheidspatroon van volwassenen die zich gezond voelen met hoog middelengebruik

Image
85% van de volwassenen met dit gezondheidspatroon rookt, 24% drinkt overmatig alcohol en 62% gebruikte drugs in de laatste 4 weken.

Utrechters met dit gezondheidspatroon zijn vaker tussen de 18 en 32 jaar oud, hebben vaker dan gemiddeld een mbo-, havo- of vwo-opleiding afgerond en hebben minder vaak betaald werk. Dit hangt samen met het feit dat 30% van de volwassenen in deze groep student is. Ook hebben zij vaker dan andere Utrechtse volwassenen moeite met rondkomen.

Figuur 20. Sociaal-demografische kenmerken van volwassenen die zich gezond voelen met hoog middelengebruik

Image
39% van de volwassenen met dit gezondheidspatroon heeft geen moeite met rondkomen en 26% heeft geen betaald werk

Utrechters die zich gezond voelen, maar een hoog middelengebruik hebben, wonen vaker dan gemiddeld in de wijken Binnenstad en Oost en de subwijken Lombok, Leidseweg (West) en Wittevrouwen, Zeeheldenbuurt (Noordoost). In de wijken Overvecht, Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern en de subwijk Zuilen-noord en -oost (Noordwest) wonen minder vaak mensen uit deze groep.

Figuur 21. Percentage volwassenen die zich gezond voelen met hoog middelengebruik, per wijk

Image
15% van de volwassenen in de Binnenstad voelt zich gezond, maar heeft een hoog middelengebruik. In de wijk Oost is dit 12%.

18% voelt zich gezond met (risico op) psychische klachten

18% van de Utrechtse volwassenen voelt zich gezond, maar heeft (risico op) psychische klachten. Dit zijn ongeveer 45.000 inwoners. 66% van deze volwassenen ervaart psychische klachten en 41% ervaart veel stress. Meer dan een kwart heeft last van migraine en 12% heeft een luchtwegaandoening. Naast deze klachten hebben volwassenen met dit gezondheidspatroon weinig tot geen andere klachten of risico’s op het gebied van kwaliteit van leven en lichamelijke gezondheid. De leefstijl is iets gunstiger dan die van andere Utrechters. Wel slapen Utrechters uit deze groep vaker niet goed.

Figuur 22. Gezondheidspatroon van volwassenen die zich gezond voelen met (risico op) psychische klachten

Image
66% van de volwassenen met dit gezondheidspatroon ervaart psychische klachten en 41% ervaart veel stress.

Utrechters met dit gezondheidspatroon zijn gemiddeld iets jonger dan andere Utrechters en hebben minder vaak basisonderwijs of vmbo als opleiding. Ze hebben in vergelijking met andere Utrechters iets vaker werk en moeten vaker opletten om rond te kunnen komen.

Figuur 23. Sociaal-demografische kenmerken volwassenen die zich gezond voelen met (risico op) psychische klachten

Image
75% van de volwassenen met dit gezondheidspatroon is hbo/wo-opgeleid, 17% heeft moeite met rondkomen en 14% heeft geen betaald werk

Utrechters die zich gezond voelen, met (risico op) psychische klachten, wonen vaker dan gemiddeld in de wijk Zuid en de subwijk De Meern (Vleuten-De Meern). In de wijken Binnenstad en Leidsche Rijn wonen minder vaak mensen uit deze groep.

Figuur 24. Percentage volwassenen die zich gezond voelen met (risico op) psychische klachten, per wijk

Image
23% van de volwassenen in Zuid voelt zich gezond, met (risico op) mentale klachten. In Leidsche Rijn en de Binnenstad is dit 16%.

9% voelt zich gezond, met (risico op) overgewicht

9% van de Utrechtse volwassenen voelt zich gezond, maar heeft (risico op) overgewicht of aandoeningen die met overgewicht samenhangen. Dit zijn ongeveer 22.000 inwoners. 69% van deze volwassenen heeft overgewicht of obesitas, 45% heeft een aandoening aan het bewegingsapparaat, 33% heeft een hart- en vaatziekte en 9% diabetes. Ongeveer de helft beweegt niet voldoende. Volwassenen met dit gezondheidspatroon ervaren hun gezondheid net zo vaak als goed als andere Utrechtse volwassenen, maar scoren vaker gunstig op de andere aspecten van kwaliteit van leven. Mentale gezondheidsproblemen komen bij deze Utrechters bijna niet voor.

Figuur 25. Gezondheidspatroon van volwassenen die zich gezond voelen met (risico op) overgewicht

Image
69% van de volwassenen met dit gezondheidspatroon heeft overgewicht en bijna 4 keer vaker diabetes en hart- en vaatziekten dan gemiddeld.

Utrechters met dit gezondheidspatroon zijn vaker ouder dan 45 jaar en hebben iets vaker werk dan andere Utrechters. Ze hebben in vergelijking met andere Utrechtse volwassenen minder vaak moeite om rond te kunnen komen en hebben minder vaak een hbo- of wo-opleiding afgerond.

Figuur 26. Sociaal-demografische kenmerken van volwassenen die zich gezond voelen met (risico op) overgewicht

Image
58% van de volwassenen met dit gezondheidspatroon is hbo/wo-opgeleid, 8% heeft moeite met rondkomen en 13% heeft geen betaald werk.

Utrechters die zich gezond voelen, met (risico op) overgewicht, wonen vaker dan gemiddeld in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern en de subwijk Nieuw Engeland, Schepenbuurt (West). In de wijken Binnenstad en Oost en de subwijken Pijlsweerd (Noordwest) en Wittevrouwen, Zeeheldenbuurt (Noordoost) wonen minder vaak mensen uit deze groep.

Figuur 27. Percentage volwassenen die zich gezond voelen met (risico op) overgewicht, per wijk

Image
15% van de volwassenen in Vleuten-De Meern voelt zich gezond, met (risico op) overgewicht. In Leidsche Rijn is dit 11%.