Image
Jongeren op een skatebaan met op de voorgrond een meisje wat skate

Conclusie en aanbevelingen

Met de meeste Utrechtse kinderen en jongeren gaat het goed. Tijdens de coronaperiode zijn er ongunstige ontwikkelingen in de mentale gezondheid van een deel van deze groep. De mentale gezondheid van Utrechtse jongvolwassenen staat onder grote druk. Voor corona waren er al zorgen over de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen. De coronaperiode en de genomen maatregelen hebben niet geholpen in het verminderen van die zorgen, integendeel.
 
Door de coronaperiode is er breed in de maatschappij meer aandacht gekomen voor mentale gezondheid. Het is nog onduidelijk of de Utrechtse jeugd na de coronaperiode ‘terugveert’ naar een betere mentale gezondheid. Het vasthouden van die aandacht voor de mentale gezondheid is daarom belangrijk. Het volgen van de mentale gezondheid onder de Utrechtse jeugd hoort bij die aandacht en blijft dus nodig.  
 
Het verbeteren van de mentale gezondheid van de jeugd is niet eenvoudig en vraagt om veranderingen breed in de maatschappij. Het is bijvoorbeeld belangrijk om in te zetten op een maatschappij waar meer nadruk ligt op mentaal welzijn en minder nadruk op moeten presteren. Ook als de jeugd aangeeft zichzelf druk op te leggen, kan dit een internalisering zijn van de maatschappelijke norm van presteren. En het is belangrijk om als maatschappij mentale problemen meer bespreekbaar te maken en de jeugd van jongs af aan te helpen om voldoende weerbaar en veerkrachtig te worden.
 
Het verbeteren van de mentale gezondheid is voor alle jeugd belangrijk, omdat er geen gezondheid is zonder mentale gezondheid. Utrechtse cijfers tonen aan dat bij sommige groepen extra aandacht nodig is omdat de achterstanden in mentale gezondheid groot zijn of groter zijn geworden. Deze groepen vragen ongelijk investeren voor meer gelijke kansen.
Groepen die achterblijven of verder achteropraken zijn:  

  • Meisjes  
  • Jongvolwassenen  
  • Jeugd die opgroeit in eenoudergezinnen (stress om geldzorgen en andere uitdagingen in deze gezinnen spelen hierbij een rol)
  • Jeugd in gezinnen met een verminderde [welvaart]  
  • Jongeren met homo- of biseksuele gevoelens
  • Kinderen uit Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn

Ook nationaal onderzoek laat zien dat verschillende van deze groepen een minder gunstige mentale gezondheid hebben.