Image
Baby wegen

Geboorte

Samenvatting

  • 4.330 baby’s geboren in 2022
  • 15% van de baby’s is te vroeg geboren en/of met laag geboortegewicht
  • Minder tiener- en jonge moeders in Utrecht dan in andere grote steden, zoals Rotterdam, Amsterdam en Den Haag

Cijfers over geboorte

4.330 baby’s geboren in 2022

In 2022 zijn in Utrecht 4.330 kinderen geboren. Dat zijn 45 kinderen per duizend vrouwen in de vruchtbare leeftijd (15 t/m 44 jaar). In Leidsche Rijn zijn de meeste kinderen geboren. Dit geldt voor het totale aantal en voor het aantal geboorten per 1.000 vrouwen. In de Binnenstad zijn de minste kinderen geboren.

Aantal geboorten per wijk, totaal en per 1.000 vrouwen in de leeftijd van 15 t/m 44 jaar in Utrecht:

Infogram URL

15% van de baby’s is te vroeg geboren en/of met laag geboortegewicht

Van alle kinderen die tussen 2017 en 2021 in Utrecht geboren werden, was 15% te vroeg geboren (vóór 37 weken zwangerschapsduur) en/of had een laag geboortegewicht voor de zwangerschapsduur.

Gemiddeld minder tiener- en jonge moeders in Utrecht dan in Nederland

In Utrecht komt tienermoederschap of jong moederschap minder vaak voor dan gemiddeld in Nederland en in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. In Utrecht worden meer kinderen geboren met een moeder van 30 jaar of ouder. Het aantal kinderen dat wordt geboren met een moeder jonger dan dertig jaar is juist lager in Utrecht.

Infogram URL

Tienermoeders

Moeders die jonger zijn dan 20 jaar worden ook wel tienermoeders genoemd. Deze moeders en hun kind hebben een verhoogd risico op problemen bij opvoeden en opgroeien. Ondersteuning bij hechting, opvoeding, huisvesting en maatwerk bij onderwijs is voor deze moeders belangrijk.

Jonge moeders

Moeders tussen de 20 en 24 jaar worden ‘jonge moeders’ genoemd. Op deze leeftijd moeder worden is niet altijd een probleem. Er zijn moeders die zich prima staande houden doordat ze bijvoorbeeld kunnen terugvallen op behulpzame vrienden of familie. Maar als de jonge moeder een laag opleidingsniveau, financiële problemen, huisvestingsproblemen of psychosociale problemen heeft, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor het kind.