Image
Condoom

Seksuele gezondheid

Samenvatting

Jongeren

  • 65% van de jongeren praat over relaties en seksualiteit 
  • 51% van de kinderen van migranten praten over relaties en seksualiteit

Jongvolwassenen

  • Eén op de twintig 19- tot en met 21-jarigen heeft het afgelopen jaar een soa gehad 
  • 16- tot en met 25-jarige vrouwen hebben drie keer zo vaak een ongewenste seksuele ervaring dan mannen
  • Twee op de vijf jongvolwassen vrouwen die seks heeft gehad, heeft een morning-afterpil gebruikt
Wat houdt het in?

Seksualiteit onderdeel van gezondheid

Seksualiteit is onderdeel van iemands gezondheid. Seksuele gezondheid gaat over het kunnen hebben van een seksueel gezonde relatie. Het herkennen en hebben van respect voor eigen wensen en grenzen en die van anderen.

Tegengaan van soa’s is belangrijk voor de publieke gezondheid

Seksualiteit speelt ook rol in de publieke gezondheid. Zo is het belangrijk om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) tegen te gaan. Dit kan door voorbehoedsmiddelen te gebruiken en door te testen op soa’s.

Cijfers over jongeren

65% van de jongeren praat over relaties en seksualiteit

Bijna twee derde van de jongeren uit de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs geeft in 2023 aan over relaties en seksualiteit te praten. Dit doen zij vooral met vrienden en ouders. 

Jongeren praten over relaties en seksualiteit met...

Infogram URL

51% van de kinderen van migranten praten over relaties en seksualiteit

Ongeveer de helft van kinderen van migranten praten over relaties en seksualiteit. Dit is minder vaak dan gemiddeld. Jongens, jongeren uit klas 2 en jongeren op het vmbo praten ook minder vaak over relaties en seksualiteit.

Kinderen van migranten praten minder vaak over relaties en seksualiteit

Infogram URL
Cijfers over jongvolwassenen

Een op de twintig 19- t/m 21-jarigen heeft het afgelopen jaar een soa gehad

In het voorjaar van 2021 had 5% van de Utrechtse 19- t/m 21-jarigen een geslachtsziekte of heeft deze de afgelopen twaalf maanden gehad. Onder alle jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) is dit 3%. Bij jongvolwassenen die in de Binnenstad wonen komen geslachtsziekten vaker voor. Van Utrechtse jongvolwassen vrouwen die wel eens seks hebben gehad, is 28% wel eens onderzocht op een geslachtsziekte. Bij mannen is dit 15%. Jongvolwassenen die samen met leeftijdsgenoten zelfstandig wonen zijn ook vaker onderzocht op een geslachtsziekte dan andere jongvolwassenen.

16- t/m 25-jarige vrouwen hebben drie keer zo vaak een ongewenste seksuele ervaring gehad dan mannelijke leeftijdsgenoten

Image
27% van de Utrechtse jongvolwassen vrouwen heeft een ongewenste seksuele ervaring gehad. Bij mannen is dit 9%.

Twee op de vijf jongvolwassen vrouwen die wel eens seks hebben gehad, hebben een morning-afterpil gebruikt

43% van de jongvolwassen vrouwen die seks heeft gehad, heeft wel eens een morning-afterpil gebruikt. Bij vrouwen met een migratieachtergrond is dit 56% en bij vrouwen die samen met leeftijdsgenoten zelfstandig wonen 47%. Dit is hoger dan gemiddeld bij 16- t/m 25-jarige vrouwen in Utrecht. 29% van de jongvolwassenen die wel eens seks heeft gehad, gebruikte bij de laatste keer seks een condoom. Dit percentage verschilt niet tussen mannen en vrouwen.

De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen

De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen is voor het eerst in Utrecht uitgevoerd van maart tot en met juni 2021. Jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar zijn via sociale media en hun eigen netwerk benaderd om de vragenlijst in te vullen. Ongeveer 1.900 Utrechtse jongvolwassenen deden mee. Het onderzoek is uitgevoerd in coronatijd, tijdens en kort na de tweede lockdown. In deze periode vond het middelbare onderwijs deels en het hoger onderwijs deels of zelfs volledig thuis plaats. Ook waren er andere beperkingen voor het dagelijkse en sociale leven. Deze beperkingen kunnen de resultaten hebben beïnvloed. Zie de pagina coronavirus voor meer gezondheidsinformatie.