Image
Overzichtsfoto Utrecht

Gezondheidsmonitors en open data

Volksgezondheid doet vragenlijstonderzoek, soms in samenwerking met RIVM, CBS en GGD-en. Welke onderzoeken we doen en de bijbehorende open data staat op deze pagina.

Onderzoeken en open data:

De Jeugdmonitor Utrecht nemen we iedere twee jaar af bij kinderen van groep 7 en 8 op de Utrechtse basisscholen. De laatste afname was in het najaar van 2021. Toen vulden ongeveer 2600 kinderen van 42 scholen deze vragenlijst in. Dit onderzoek is uniek in Nederland.
Open data JMU kinderen (XLSX)
De Gezondheidsmonitor Jeugd nemen we in landelijke samenwerking iedere twee jaar af bij jongeren van klas 2 en 4 op de Utrechtse middelbare scholen. De laatste afname was in het najaar van 2021. We hebben toen ongeveer 3300 Utrechtse jongeren van 11 middelbare scholen bereikt.

Open data GMJ jeugd (XLSX)

De Gezondheidsmonitor jongvolwassenen namen we voor het eerst in het voorjaar van 2021 af in samenwerking met de GGDrU. De jongvolwassenen zijn via social media en hun eigen netwerk benaderd. We bereikten ongeveer 1900 Utrechtse jongvolwassenen. In het voorjaar van 2022 was de tweede meting in landelijke samenwerking.

Open data GMJV jongvolwassenen (XLSX)

De Gezondheidsmonitor (Gezondheidspeiling) volwassenen en ouderen nemen we iedere twee jaar af bij volwassenen en ouderen. Eens in de vier jaar doen we dit in landelijke samenwerking. Hiervoor wordt een steekproef van de Utrechtse populatie per post benaderd. De laatste afname was in het najaar van 2022. Toen hebben 6600 Utrechtse volwassenen meegedaan.

Open data GM volwassenen en ouderen (XLSX)

Op de pagina's hierboven kan open data ingezien worden per gezondheidsmonitor. Ook staat daar een samenvatting van de meest recente editie van de monitor.