Image
Fysiotherapie

Paramedische zorg

Samenvatting

Kinderen

 • In 2016 kreeg 9% van de Utrechtse jeugd fysiotherapie
 • Kinderen tussen de 4 en 11 jaar krijgen vooral logopedie
 • Overige paramedische zorg komt minder vaak voor

Volwassenen

 • In 2016 ontving 22% van de Utrechtse volwassenen fysiotherapie
 • Naarmate de leeftijd toeneemt ontvangt een groter deel van de Utrechtse volwassenen fysiotherapie
 • Vrouwen hebben vaker fysiotherapie dan mannen
 • In Vleuten-de Meern ontvangen meer volwassenen fysiotherapie dan in andere wijken
 • Overige paramedische zorg komt minder vaak voor

Ouderen

 • In 2016 kreeg 31% van de Utrechtse ouderen verzekerde fysiotherapie
 • Vrouwen hebben vaker fysiotherapie dan mannen
 • Overige paramedische zorg komt minder vaak voor
Cijfers over kinderen

In 2016 kreeg 9% van de Utrechtse jeugd fysiotherapie

Eén op de tien Utrechtse kinderen en jongeren (t/m 18 jaar) met een verzekering bij Zilveren Kruis kreeg in 2016 fysiotherapie. In 2013 was dit 8%. Gemiddeld ontvingen kinderen 11 behandelingen in 2016. Ook ontving bijna één op de tien kinderen en jongeren logopedie.

Zicht op paramedische zorg

De informatie op deze pagina is afkomstig van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
Zilveren Kruis heeft informatie geleverd over paramedische zorg die in de periode 2013 tot en met 2016 heeft plaatsgevonden. Deze informatie gaat over Utrechtse kinderen en jongeren tot en met 18 jaar die bij Zilveren Kruis verzekerd zijn. Het betreft paramedische zorg die is verleend binnen de basisverzekering en aanvullende verzekering.

Kinderen tussen de 4 en 11 jaar krijgen vooral logopedie

Infogram URL

Gebruik van fysiotherapie en logopedie naar wijken

Infogram URL

Overige paramedische zorg komt minder vaak voor

Minder dan vijf procent van de Utrechtse kinderen ontving tussen 2013 en 2016 vanuit de zorgverzekering dieetadvisering, ergotherapie of oefentherapie.

Cijfers over volwassenen

In 2016 ontving 22% van de Utrechtse volwassenen fysiotherapie

Bijna één op de vier Utrechtse volwassenen (19-64 jaar) met een verzekering bij Zilveren Kruis ontving in 2016 fysiotherapie vanuit de zorgverzekering. Dit is iets hoger dan in 2013, toen 20% van de volwassenen verzekerde fysiotherapie ontving. Gemiddeld hadden Utrechtse volwassenen in 2016 19 fysiotherapiebehandelingen vanuit de zorgverzekering.

Zicht op paramedische zorg

De informatie op deze pagina is afkomstig van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
Zilveren Kruis heeft informatie geleverd over paramedische zorg die in de periode 2013 tot en met 2016 betaald is door Zilveren Kruis. Deze informatie gaat over Utrechtse volwassenen van 19 tot en met 64 jaar die bij Zilveren Kruis verzekerd zijn. Het betreft paramedische zorg die is verleend binnen de basisverzekering of aanvullende verzekering. Paramedische zorg die inwoners zelf betaald hebben is niet meegenomen in deze resultaten.

Naarmate de leeftijd toeneemt ontvangt een groter deel van de Utrechtse volwassenen fysiotherapie

18% van de Utrechtse volwassenen van 19-39 jaar heeft fysiotherapie. Bij de 40- tot 54-jarigen is dit 25% en bij de 55- tot 64-jarigen 28%.

Vrouwen hebben vaker fysiotherapie dan mannen

In 2016 ontving 27% van de Utrechtse volwassen vrouwen met een verzekering bij Zilveren Kruis fysiotherapie vanuit de zorgverzekering. Van de mannen was dat 17%.

In Vleuten-De Meern ontvangen meer volwassenen fysiotherapie dan in andere wijken

Infogram URL

Overige paramedische zorg komt minder vaak voor

Minder dan vijf procent van de Utrechtse volwassenen ontving tussen 2013 en 2016 vanuit de zorgverzekering dieetadvisering, ergotherapie, logopedie of oefentherapie.

Cijfers over ouderen

In 2016 kreeg 31% van de Utrechtse ouderen verzekerde fysiotherapie

Bijna één op de drie Utrechtse ouderen (65 jaar en ouder) met een verzekering bij Zilveren Kruis kreeg in 2016 fysiotherapie vanuit de zorgverzekering. Dit is iets hoger dan in 2013, toen 29% van de ouderen verzekerde fysiotherapie kreeg. Gemiddeld hadden Utrechtse ouderen 23 behandelingen in 2016. 

Zicht op paramedische zorg

De informatie op deze pagina is afkomstig van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
Zilveren Kruis heeft informatie geleverd over paramedische zorg die in de periode 2013 tot en met 2016 heeft plaatsgevonden. Deze informatie gaat over Utrechtse ouderen van 65 jaar en ouder die bij Zilveren Kruis verzekerd zijn. Het betreft paramedische zorg die is verleend binnen de basisverzekering of aanvullende verzekering. Paramedische zorg die inwoners zelf betaald hebben is niet meegenomen in deze resultaten.

Vrouwen hebben vaker fysiotherapie dan mannen

Van de Utrechtse oudere vrouwen met een verzekering bij Zilveren Kruis heeft 35% verzekerde fysiotherapie gehad in 2016, voor de mannen is dat 25%. Ook hadden 80-plussers vaker verzekerde fysiotherapie dan ouderen tot 79 jaar. 

Percentage ouderen met fysiotherapie naar wijk

Infogram URL

Overige paramedische zorg komt minder vaak voor

Vergeleken met fysiotherapie hadden minder Utrechtse ouderen andere paramedische zorg. Zo kreeg 4% dieetadvisering, 3% ergotherapie, 1% logopedie en 1% oefentherapie.