Image
Wijk Noordwest

Wijkgesprek Noordwest

In de wijk Noordwest deden 14 deelnemers mee aan het wijkgesprek. Tijdens het gesprek zijn we dieper ingegaan op de thema’s stress, eenzaamheid, armoede en mensen met een licht verstandelijke beperking.

Stress

Stress onder inwoners wordt veel gezien door deelnemers van het wijkgesprek en is vaak onderliggend aan lichamelijke problematiek. Vooral inwoners met financiële problematiek ervaren veel stress. De coronatijd levert extra stress op voor veel inwoners. Enerzijds vanwege angst voor het virus en anderzijds ook niet weten hoe om te gaan met de maatregelen. Deelnemers vragen extra aandacht voor stress bij inwoners met een migratieachtergrond. Hierbij spelen beperkt inzicht in wat stress is en wat je hier zelf aan kunt doen, maar ook beperkte Nederlandse taalvaardigheid een rol. Wat volgens hen kan helpen om stress te verminderen is bijvoorbeeld een positieve boodschap uitstralen, inwoners pro-actiever opzoeken en als professionals de onderlinge banden versterken.

Eenzaamheid

Eenzaamheid wordt door veel van de deelnemers van het wijkgesprek gezien in Noordwest en hangt samen met allerlei andere gezondheidsproblemen, zoals een ongezonde leefstijl of psychische problematiek. De benadering van eigen regie, eigen kracht, waarbij mensen zoveel als mogelijk zelf beslissingen nemen, sluit volgens deelnemers niet goed aan bij de meest kwetsbaren in de samenleving. Inwoners in de wijk bij wie vaker eenzaamheid wordt gezien zijn onder andere mantelzorgers, gescheiden mannen, nieuwkomers in de wijk, studenten, alleenstaande ouderen en mensen met een licht verstandelijke beperking. Vaak is er sprake van een klein netwerk. De wijk verandert door nieuwbouw, waardoor er soms minder aansluiting is tussen oude en nieuwe bewoners. Deelnemers aan het wijkgesprek geven ook aan dat onderling wantrouwen in de wijk bijdraagt aan gevoelens van eenzaamheid.

Wantrouwen zit in het DNA, is met de paplepel ingegoten, generaties lang. Er wordt heel veel geroddeld. Wat je ten diepste bezighoudt, wat je beweegt, waar je bang voor bent, je diepste verlangens, die deel je niet. Want voor je het weet ligt het op straat. En dat voelt dus heel eenzaam

 Door de coronacrisis neemt eenzaamheid volgens de deelnemers toe, met name bij inwoners met een Marokkaanse of Turkse migratieachtergrond.

Licht verstandelijke beperking

Volgens de deelnemers woont vanuit de historie een grote groep mensen met een licht verstandelijke beperking in de wijk, en dan met name in Ondiep en Zuilen-Oost (Het Vecht en de Oude Betonbuurt). Deelnemers geven aan dat mensen met een licht verstandelijke beperking vaker klachten en/of problematiek hebben. Ze hebben vaker een ongezonde leefstijl en worden minder oud dan gemiddeld. Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben vaak geen werk en/of een laag inkomen. Ook kan het lastiger voor hen zijn om hun hulpvraag onder woorden te brengen. Dat maakt ze extra kwetsbaar tijdens de coronacrisis. De deelnemers aan het wijkgesprek geven tenslotte aan dat mensen met een licht verstandelijke beperking vaker worden overschat. Dat komt omdat professionals in de wijk mensen met een licht verstandelijke beperking niet altijd herkennen. 

Armoede

Armoede wordt door de deelnemers van het wijkgesprek vooral gesignaleerd onder inwoners met een uitkering en/of een laag inkomen. Mensen kunnen vaak geen geld opzijzetten of hebben geen netwerk om aan te spreken bij financiële problematiek. Daarnaast is er een tekort aan betaalbare woonruimte. Door de coronacrisis zijn er ook nieuwe groepen inwoners in armoede bij gekomen, zoals zzp’ers uit de schoonmaakbranche. Deelnemers van het wijkgesprek geven aan dat armoede kan leiden tot stress, eenzaamheid en schaamte.

Doordat je geen geldt hebt, zijn heel veel dingen niet bereikbaar. Je kant niet meedoen aan dingen. Veel wat je bedenkt, is te duur.

Ook kan het tot gevolg hebben dat mensen zorg mijden en geen medicijnen gebruiken.