Image
Fietsers op de Dafne Schipperbrug

Conclusies en aanbevelingen

Een belangrijke uitkomst van het UGP is dat gezondheidsverschillen groot en hardnekkig blijven en al op jonge leeftijd aanwezig zijn. Hardnekkige gezondheidsverschillen en de complexe samenhang met opleidingsniveau en problemen met geld, werk en wonen spelen ook op landelijk niveau. De complexiteit maakt dat het, ondanks inzet vanuit praktijk en beleid, niet goed lukt gezondheidsverschillen te verkleinen. Om gezondheidsverschillen te verkleinen zijn individuele én maatschappelijke factoren belangrijk.

Een tweede belangrijke uitkomst zijn de nieuwe cijfers over mentale gezondheid, middelengebruik, overgewicht en slapen. Al op jonge leeftijd zien we stress en mentale klachten, middelengebruik, overgewicht en problemen met slaap. Deze gezondheidsthema’s vragen, in lijn met adviezen van de WRR, al vroeg in de levensloop preventieve maatregelen met extra aandacht voor mensen met een lage sociaaleconomische status.

Zowel voor de aanpak van gezondheidsverschillen als de genoemde gezondheidsthema’s is samenwerking tussen verschillende sectoren essentieel. Beiden opgaven lenen zich om op te pakken via health in all policies. Niet alleen via een gezamenlijke inzet op preventie, zorg en ondersteuning kunnen we gezondheidswinst boeken, maar ook door gericht samen aan de slag te gaan op het gebied van inkomen, werk en wonen. Soms voor alle Utrechters, soms door ongelijk te investeren voor gelijke kansen. Liefst al zo jong mogelijk zodat grotere verschillen worden voorkomen.

Tot slot is het belangrijk rekening te houden met maatschappelijke ontwikkelingen die de gezondheid van Utrechters in de toekomst onder druk kunnen zetten, zoals de groei van de stad die de fysieke omgeving onder druk zet. Of de krapte op de woningmarkt. Maar ook de toenemende vergrijzing en grotere krapte op de arbeidsmarkt van welzijn en zorg. Of de grote onzekerheid rondom de hoge inflatie en stijgende energiekosten. Hernieuwd inrichten van de fysieke omgeving biedt kansen voor gezondheid. Door aandacht te hebben voor groen en bewegen, aanbod van gezond voedsel en ruimte voor ontmoeten. Toenemende vergrijzing zorgt voor urgentie voor het anders organiseren van de arbeidsmarkt, zorg en woningmarkt. Het anders organiseren is een kans voor economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Beiden dragen vervolgens weer bij aan gezondheid. Gezamenlijke inzet op deze maatschappelijke ontwikkelingen draagt bij aan de gezondheid van Utrechters.