Problematiek en zorggebruik
Welzijn en zorg
Meer dan de helft van de respondenten ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed
55% van de respondenten ervaart zijn gezondheid als (zeer) goed. 15% beoordeelt de eigen gezondheid als slecht of zeer slecht.
Ervaren gezondheid
48% heeft langdurige ziekten of aandoeningen
Bijna de helft van de respondenten geeft aan een lichamelijke en/of psychische ziekte of aandoening te hebben die (naar verwachting) zes maanden of langer duurt. 33% heeft een lichamelijke aandoening, 9% een psychische aandoening en 6% heeft beide.
Ruim één op de vijf respondenten geeft aan medicatie te gebruiken die door een arts is voorgeschreven.
68% van de respondenten heeft in het afgelopen jaar een vorm van zorg ontvangen
Ruim twee derde van de respondenten maakten in de afgelopen twaalf maanden gebruik van zorg. 35% van de respondenten ontving zorg van de huisarts, 21% maakte gebruik van de eerste hulp en 18% bezocht de tandarts. 15% van de deelnemers geeft aan ooit opgenomen te zijn geweest vanwege emotionele of psychiatrische problemen.
Heeft in de afgelopen 12 maanden zorg ontvangen van…
32% van de bezoekers heeft zorg nodig gehad in het afgelopen jaar, maar deze niet ontvangen
Ruim drie op de tien respondenten hebben zorg niet ontvangen maar wel nodig gehad in het afgelopen jaar. De vaakst aangegeven redenen daarvoor zijn vanwege de kosten, omdat ze niet wisten waar ze de zorg konden krijgen of vanwege een andere reden. Een andere reden is bijvoorbeeld omdat ze er niet om willen vragen.
Bijna zeven op de tien deelnemers hebben geen zorgverzekering
69% van de respondenten heeft geen zorgverzekering. Voor deelnemers met een Europese (maar niet Nederlandse) nationaliteit geldt dat 80% geen zorgverzekering heeft.
Middelengebruik
55% van de respondenten geeft aan alcohol te gebruiken
55% van de deelnemers gaf aan in de afgelopen maand alcohol te hebben gedronken; zij dronken gemiddeld 14,8 dagen in de maand. Van degenen die alcohol hebben gebruikt in de afgelopen maand, drinkt 19% meer dan 100 eenheden alcohol per 30 dagen. Dat betekent dat ze overmatig alcohol drinken. De respondenten die overmatig drinken vormen 10% van de totale groep deelnemers.
De helft van de respondenten heeft afgelopen maand drugs gebruikt
51% van de deelnemers rapporteerde dat ze drugs hebben gebruikt in de afgelopen maand. Bijna al deze respondenten gebruikten cannabis. Zij gebruikten dit gemiddeld 21,3 dagen in de maand. 8% gaf aan cocaïne te hebben gebruikt in de afgelopen maand. Dit deden ze gemiddeld 15,8 dagen in de maand.
Sociale contacten
De helft van de deelnemers heeft sociale contacten in Utrecht
51% van de respondenten geeft aan dat ze sociale contacten hebben in Utrecht. De meeste respondenten zijn enigszins tevreden met de sociale contacten die ze hebben. Zes personen geven aan dat ze niet tevreden zijn. Redenen zijn bijvoorbeeld dat contacten oppervlakkig zijn en dat ze geen vertrouwen hebben in mensen.
"Het zijn geen beste vrienden, maar het is oké. Ik ben graag alleen."
"Niet met iedereen, mensen hebben veel problemen, dat is lastig."
De meeste respondenten hebben hun sociale contacten in Utrecht leren kennen via de opvang en de straat
Een derde van de respondenten is actief op social media netwerken
34% van de respondenten geeft aan actief te zijn op social media netwerken of online groepsgesprekken rondom het leven op straat. De meeste respondenten geven aan dat ze gebruik maken van facebook. In de meeste gevallen om contact te onderhouden, werk te zoeken en voor advies/informatie.
Inkomen en schulden
68% van de deelnemers heeft geen inkomen
Bijna zeven op de tien respondenten hebben geen enkele vorm van inkomen. Voor een uitkering moet men rechtmatig in Nederland verblijven. 9% van de respondenten ontvangt een bijstands-, daklozen-, WW- of WAO-uitkering. 13% van de respondenten heeft inkomen uit legaal betaald werk. 14% geeft aan geldt te verdienen aan statiegeld.
Vier op de tien respondenten hebben schulden
40% van de respondenten geeft aan schulden te hebben. De bezoekers geven minder vaak aan een hoge schuld (>10.000) te hebben.
Daginvulling
De meeste bezoekers verblijven overdag in de dagopvang/inloop
Op de vraag waar de respondenten overdag verblijven, geeft 62% aan dat dit bij de dagopvang/inloop is. Ook geeft meer dan de helft van de respondenten aan overdag op straat te verblijven.
Meest genoemde antwoorden voor verblijf overdag
Veel respondenten lopen rond door de stad
Aan de bezoekers van de opvanglocaties is gevraagd wat ze doen op de plek waar ze overdag verblijven. Van de respondenten die overdag buiten of op straat zijn, geven de meesten aan dat ze rondlopen door de stad. Ook geven een aantal mensen aan dat ze werk zoeken, statiegeld verzamelen of drinken. De respondenten die overdag in de dagopvang/inloop verblijven, doen vaak activiteiten zoals eten, relaxen, werk zoeken of werk uitvoeren. Verder geven ze aan dat ze praten, koffiedrinken, douchen en hun telefoon opladen.