Image
Wijk Overvecht

Wijkgesprek Overvecht

In de wijk Overvecht deden 12 deelnemers mee aan het wijkgesprek. Tijdens het gesprek zijn we dieper ingegaan op de thema’s psychische problematiek, eenzaamheid, leefstijl en ouderen.

Psychische problematiek

Psychische problemen komen veel voor in de wijk. Deelnemers aan het wijkgesprek geven aan dat het met name vaak voorkomt bij inwoners met een Marokkaanse migratieachtergrond. Ook de woonomgeving speelt een rol; in Overvecht zijn veel sociale huurwoningen en hoogbouw. Mensen met problematiek wonen vaak dicht op elkaar. Psychische problemen hebben invloed op allerlei levensgebieden, zoals lichamelijke klachten, opvoeding en armoede. De samenleving wordt steeds ingewikkelder en hulpverlening verwacht dat mensen zelf met een vraag komen. Mensen die dat niet kunnen of lastig vinden, worden daardoor minder goed bereikt. Dit zorgt voor dat problemen erger worden bij inwoners met een psychische kwetsbaarheid. De coronacrisis heeft een negatieve invloed op psychische problematiek: zo zijn er minder mogelijkheden in de hulpverlening, is er veel angst en (dreigende) armoede. Deelnemers geven aan dat het kan helpen als professionals buiten de kaders denken, aandacht hebben voor bejegening en er meer professionals in de wijk zijn met een diverse culturele achtergrond. 

Eenzaamheid

Eenzaamheid wordt gesignaleerd bij verschillende groepen in de wijk; ouderen, mensen die alleen wonen, vrouwen met een migratieachtergrond, inwoners met psychische problematiek en mensen met fysieke beperkingen. De deelnemers van het wijkgesprek zien een sterk verband tussen de coronacrisis en eenzaamheid, eenzaamheid is in sommige gevallen meer zichtbaar geworden. De invloed van de beperkende maatregelen is sterker voor mensen die al tot een kwetsbare groep behoorden. Een positief effect is dat het normaler is geworden om over eenzaamheid te praten.

Ik denk dat het emotionele aspect, de afstand ook wel echt iets doet. De anderhalve meter bijvoorbeeld. Ik kan me goed voorstellen dat een knuffel soms toch echt wel zes keer zoveel is als iemand die tegen een scherm tegen je zegt 'wat vervelend'.

Leefstijl

De deelnemers zien dat een ongezonde leefstijl in Overvecht sinds de coronacrisis toeneemt bij inwoners in kwetsbare situaties. Er wordt en/of ongezonder gegeten, minder bewogen en meer alcohol gedronken. Volgens de deelnemers was deze ongezondere leefstijl al een probleem in de wijk, maar wordt het door de coronacrisis verergerd. Een ongezonde leefstijl wordt vaak gezien bij mensen met psychische, emotionele en/of fysieke problemen. De ongezondere leefstijl leidt tot gewichtstoename en ook tot meer overlastmeldingen vanwege overmatig alcoholgebruik.

Ouderen

De deelnemers van het wijkgesprek geven aan dat er getalsmatig veel ouderen in de wijk wonen. Ze geven aan dat de coronacrisis grote impact heeft voor oudere bewoners, vooral als het gaat om eenzaamheid en zingeving. Eenzaamheid is een belangrijk thema bij deze doelgroep, sociale isolatie is een risico als werk en naasten wegvallen. Digitalisering is een belangrijke ontwikkeling die impact heeft op het leven van ouderen.

Ik sprak vanochtend een man en die zei het ook eigenlijk zo van 'we worden eigenlijk wel geacht om ons nu flexibel op te stellen als oudere.' Terwijl het juist de doelgroep is die juist wat minder flexibiliteit in zich heeft, letterlijk en waarschijnlijk ook wel qua hersengymnastiek.

Deelnemers geven aan dat zij steeds meer ouderen met dementie zien in de wijk, met name onder ouderen met een Marokkaanse migratieachtergrond. Door een slechtere leefstijl (suiker en koolhydraatrijk eten, weinig bewegen) in de afgelopen twintig jaar zien deelnemers nu bij inwoners met een migratieachtergrond al vroeg hart- en vaatziekten en diabetes voorkomen. Deelnemers signaleren, vanwege corona, een verandering in het beweegaanbod voor ouderen. Zo waren ouderen buiten het verzorgingshuis niet meer welkom bij het beweegaanbod in het verzorgingshuis.