Zorggebruik
- Samenvatting
-
Jeugd
- Stijging in het zorggebruik van de jeugd na coronapandemie
- 87% van de kinderen op het basisonderwijs gaat naar de tandarts
Volwassenen & ouderen
- Niet ontvangen zorg is weer terug op het niveau van voor corona
- Het gebruik van zorg ligt in 2022 nog steeds lager dan voor corona
- 68% van de Utrechtse migranten maakt gebruik van mondzorg
- Gebruik van mondzorg verschilt per wijk
- Cijfers over jeugd
-
Stijging in het zorggebruik van de jeugd na coronapandemie
Er is een stijging te zien in het zorggebruik van de Utrechtse jeugd (0-17 jaar) na een eerdere daling tijdens de coronapandemie. Dit blijkt uit declaratiegegevens van de zorgverzekeraars. Er is een stijging in het gebruik van medisch specialistische zorg van 33% in 2020 naar 37% in 2023. Het gebruik van huisartsenzorg (consulten en visites) nam ook toe onder kinderen en jongeren. In 2020 ging 71% van de jeugd naar de huisarts. Dit is in 2023 toegenomen naar 74%. Landelijk neemt het gebruik van huisartsen en medisch specialistische zorg de afgelopen jaren ook weer toe naar het niveau van voor de coronapandemie.
Infogram URLCijfers over basiszorg en aanvullende zorg jeugd volgen
Binnenkort staan hier buurtcijfers over het gebruik van basiszorg en aanvullende zorg jeugd. Bijvoorbeeld over het gebruik van jeugdhulp en het aantal kinderen dat in zorg is bij buurtteam Jeugd & Gezin. Nu alvast meer weten over zorg en hulpverlening in de verschillende buurten in Utrecht? Kijk in de open data van Buurten in Cijfers
87% van de kinderen op het basisonderwijs gaat naar de tandarts
In het najaar van 2023 geeft 87% van de kinderen uit groep zeven en acht op het basisonderwijs in Utrecht aan het afgelopen jaar op controle te zijn geweest bij de tandarts. In 2020 gaf 90% van de kinderen dit aan. Kinderen uit eenoudergezinnen gaan minder vaak naar de tandarts: 74% is het afgelopen jaar op controle geweest. Dit is hoger onder kinderen die opgroeien bij beide eigen ouders, namelijk 89%. Gemiddeld in Utrecht gaf 19% van de kinderen aan afgelopen jaar een gaatje te hebben gehad wat gevuld moest worden. Dit komt vaker voor onder kinderen met een lage gezinswelvaart: 28% had het afgelopen jaar een gaatje dat gevuld moest worden. Dit is 17% bij kinderen met een hoge gezinswelvaart. Kinderen uit de wijken Overvecht en Zuidwest hebben vaker een gaatje dan gemiddeld in Utrecht.Meer cijfers over mondzorg
Kijk in de open data van Utrecht in Cijfers, voor meer cijfers over mondzorg bij Utrechtse kinderen en jongeren. - Cijfers over volwassenen en ouderen
-
Niet ontvangen zorg is weer terug op het niveau van voor corona
Het niet ontvangen van een benodigde medische behandeling is terug op het niveau van voor corona. Onder Utrechters van 18 jaar en ouder was dit 12% in 2020. Dit is 7% in het najaar van 2022. Kosten zijn de belangrijkste reden waarom Utrechters het afgelopen jaar benodigde zorg niet hebben ontvangen. 15% van de Utrechters die in het buitenland zijn geboren (migranten) hebben benodigde zorg niet ontvangen. Dit is 4% onder Utrechters die in Nederland zijn geboren. Ook heeft 16% van de Utrechters die moeite heeft met rondkomen heeft het afgelopen jaar benodigde zorg niet ontvangen. Dit is 4% onder Utrechters die geen moeite hebben met rondkomen.
Infogram URLHet gebruik van zorg ligt in 2022 nog steeds lager dan voor corona
Er wordt weer meer gebruik gemaakt van zorg, maar het zorggebruik is nog niet terug op het niveau van 2018. Met name het gebruik van huisartsenzorg is nog niet terug op het niveau van voor corona. Van de Utrechtse volwassenen (18-64 jaar) heeft 68% de afgelopen twaalf maanden contact gehad met de huisarts, terwijl dit 76% was voor corona (in 2018). Bij ouderen is dit in dezelfde periode gedaald van 90% naar 84%. Positief is dat 77% van de ouderen de afgelopen twaalf maanden contact had met de tandarts of mondhygiënist, terwijl dit 71% was in 2020. Deze gunstige ontwikkeling startte in 2006 toen 46% aangaf mondzorg te hebben ontvangen.
Infogram URL68% van de Utrechtse migranten maakt gebruik van mondzorg
Utrechters tussen de 18 en 64 jaar die in het buitenland zijn geboren (migranten) maken minder vaak gebruik van mondzorg. 68% had het afgelopen jaar contact met de tandarts. Dit is 81% onder volwassenen met een Nederlandse herkomst. 65-plussers met basisonderwijs of vmbo als opleiding en ouderen boven de 80 jaar hebben ook minder vaak contact met de tandarts. Geslacht hangt ook samen met gebruik van zorg: 78% van de vrouwelijke 18-plussers heeft in 2022 contact gehad met de huisarts. Dit is 62% voor mannen. Hetzelfde verschil zien we bij medisch specialistische zorg. Utrechtse migranten ouderen hebben ook vaker contact gehad met een medisch specialist dan ouderen met een Nederlandse herkomst.
Gebruik van mondzorg verschilt per wijk
65-plussers in Noordwest hadden het afgelopen jaar minder vaak contact met de huisarts. In de wijken Overvecht en Zuidwest maken Utrechters tussen de 18 en 64 jaar minder vaak gebruik van mondzorg. Er zijn geen verschillen tussen wijken in het gebruik van huisartsenzorg of medisch specialistische zorg.
Infogram URL