Voor vier onderwerpen zijn gezondheidsverschillen tussen tieners de afgelopen 5 tot 10 jaar groter geworden. Nieuw onderzoek laat de noodzaak zien om ongelijk te blijven investeren voor gelijke kansen van de Utrechtse jeugd.
Kinderen van ouders met basisonderwijs, vmbo, havo, vwo of mbo ontwikkelen zich vaker langzaam dan kinderen van ouders met hbo of wo als opleiding. Dit verschil werd groter tussen 2015 en 2022.
De mentale gezondheid van jongvolwassenen in de gemeente Utrecht blijft aandacht vragen, ook al voelen ze zich iets vaker gelukkig en minder vaak eenzaam dan vlak na de coronaperiode.
Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024.
Het percentage 2-jarigen in Utrecht dat alle vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) heeft gekregen nam de afgelopen jaren af. Ook zijn de verschillen in vaccinatiegraad tussen wijken toegenomen.
Uit onderzoek van Universiteit Utrecht, in opdracht van Gemeente Utrecht, blijkt dat de coronapandemie een negatieve invloed heeft gehad op de ontwikkeling van jonge kinderen in Utrecht.
Wil je weten hoe? En hoe zet Gemeente Utrecht zich hiervoor in?
Als gemeente Utrecht willen we dat het percentage Utrechters met een goed ervaren gezondheid toeneemt. Daarnaast willen we gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen in onze stad met 30% verkleinen in 2040.
Ruim 27.000 willekeurig gekozen Utrechters boven de 18 jaar ontvangen vanaf 16 september een brief op de deurmat. Deze brief is een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen over hun gezondheid, leefstijl, woonomgeving, sociale contacten en corona.
De Hanneke Schreurs Afstudeerprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een student van mbo, hbo of universiteit met het beste eindwerkstuk of afstudeerscriptie over (publieke) gezondheid. De winnaar ontvangt onder andere een geldbedrag van € 750,00. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 oktober 2024. Lees hier de voorwaarden voor deelname.
De vaccinatiegraad in Utrecht ligt in 2023 onder de WHO-norm van 90%. Voor mazelen ligt het percentage onder de WHO-norm van 95%. Deze normen zijn opgesteld om het risico op uitbraken van infectieziekten te beperken. De ziekteverwekkers voor kinkhoest en mazelen gaan meer rond, nu het effect van de coronamaatregelen volledig is verdwenen.
De registratie van de Jeugdgezondheidszorg Utrecht laat zien dat in 2023 10% van de twee- en driejarigen en 11% van de Utrechtse vijfjarigen overgewicht had. Deze cijfers zijn stabiel sinds 2016. In sommige groepen hebben kinderen echter vaker overgewicht of obesitas.
We hebben wat te vieren: onze gezondheidsdata staat online op Utrecht in Cijfers! De data is te vinden in de databank onder de kopjes: Gezondheid & kwaliteit van leven, Zorg & ondersteuning en Leefgewoonten.
De eerste 1.000 dagen van een kind zijn van cruciaal belang voor hun gezondheid, welzijn en ontwikkeling. Deze speciale uitgave laat belangrijke trends en wijkcijfers zien. Ook biedt het professionals aanknopingspunten op welke thema’s en in welke wijken inzet nodig is om alle kinderen een gezonde start in het leven te geven.
De meeste kinderen en jongeren in Utrecht voelen zich in het najaar van 2023 gezond. Dat blijkt uit de Jeugdmonitor Utrecht en Gezondheidsmonitor Jeugd. Wel voelt minder jeugd zich gezond dan voorheen.
Er zijn duidelijke gezondheidsverschillen tussen Utrechtse 65-plussers. De Gezondheidsmonitor Ouderen toont vijf gezondheidsgroepen met een eigen kenmerkend patroon van (on)gezondheid. 19.000 Ouderen (48%) behoren tot de zeer gezonde of goed gezonde groep.
Om onze website en nieuwsbrieven optimaal in te zetten vragen we u een korte vragenlijst in te vullen. U hoeft niet de nieuwsbrief te ontvangen om deel te nemen. Wat ziet u het liefst op onze website? En wat leest u graag in onze nieuwsbrief? Met uw feedback hopen we nog beter op uw behoeften aan te sluiten. De vragenlijst duurt maar 5 minuten.
De onderzoekers publieke gezondheid hebben onlangs nieuwe analyses voor de levensverwachting uitgevoerd. De levensverwachting bij geboorte is in Utrecht 81,3 jaar. Dit is iets lager dan gemiddeld in Nederland en iets hoger dan de andere G4-steden.
In 2022 nam de vaccinatiegraad landelijk - ook in Utrecht - af voor alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. We delen welke vaccinatiegraad het meest is gedaald en hoe ouders van jonge kinderen over vaccinaties denken.
De resultaten van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 laten een duidelijke afname zien van ervaren gezondheid, mentale gezondheid en kwaliteit van het leven. Ook is ernstige eenzaamheid toegenomen onder volwassenen. En Utrechters hebben vaker moeite met rondkomen én met het begrijpen van schriftelijke gezondheidsinformatie.
Sinds kort heeft Volksgezondheid gemeente Utrecht een eigen LinkedIn pagina. Werk jij aan de gezondheid van Utrechters? Volg dan onze LinkedIn om op de hoogte te blijven over resultaten van ons onderzoek, bijeenkomsten en informatie rond de nota gezondheid.
Een op de tien Utrechters en een op de vijf jongvolwassenen is ernstig eenzaam. Gevoelens van eenzaamheid kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid. Lees meer over eenzaamheid in Utrecht in de nieuwe factsheet.
De resultaten van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 laten zien dat de mentale gezondheid van jongvolwassenen in Utrecht nog steeds onder druk staat. Evenveel jongvolwassenen hebben matige tot ernstige psychische klachten of zijn ernstig eenzaam. Ruim de helft van de jongvolwassenen voelt zich vaak gestrest.
De nieuwste cijfers van het RIVM over de vaccinatiegraad zijn bekend. Landelijk is er dit jaar een afname in de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma. Ook in Utrecht zien we dit in de jaarlijkse vaccinatiecijfers terug. Daarnaast zien we verschillen in de vaccinatiegraad naar wijkniveau en naar migratieachtergrond.
Het Utrechts Gezondheidsprofiel 2022 (UGP) is uit! Met het UGP kunnen professionals en beleidsmakers gericht samen aan de slag voor gezonde Utrechters. Het UGP brengt in beeld welke gezondheidsproblemen urgent zijn, bij wie, en hoe gezondheidsverschillen zich ontwikkelen.
Woensdag 2 november werd de Hanneke Schreurs Afstudeerprijs uitgereikt voor het beste afstudeerwerk over (publieke) gezondheid. De winnaar dit jaar was Ilse Dijkstra met haar onderzoek, dat een kritische spiegel is voor professionals en organisaties in publieke gezondheid. De prijs biedt studenten een podium om hun kennis en inzichten met een breder publiek te delen.