Image
Fietsers op de Dafne Schipperbrug

Volksgezondheidsmonitor

De Volksgezondheidsmonitor Utrecht (VMU) brengt de gezondheid van alle Utrechters in beeld: van jongere tot oudere Utrechters, en ook de Utrechters in een kwetsbare situatie. We doen dit met behulp van vragenlijstonderzoek, registraties van zorgverleners en door gesprekken te voeren met inwoners en professionals. De resultaten staan op deze website, zo is de meest actuele Utrechtse gezondheidskennis voor iedereen beschikbaar. Met deze kennis werken we aan een gezonde stad van en voor alle Utrechters.

Meest recente publicaties:

Utrechts Gezondheidsprofiel 2022 Inschrijven nieuwsbrief Aan het werk met onze cijfers

Gezondheid in Utrecht

In Utrecht is de basis voor het monitoren van en werken aan gezondheid het Utrechts Gezondheidsmodel. Dit model is een combinatie van verschillende theoretische modellen over gezondheid en gezondheidsverschillen.

Image
Utrecht
off

Het Utrechts Gezondheidsmodel

helpt om over de domeinen heen naar gezondheid te kijken.

 

off

Werk, inkomen en vaardigheden

Werk, inkomen en vaardigheden hebben samen een grote invloed op gezondheid. Financiële problemen of werkloosheid hangen samen met psychische en lichamelijke gezondheidsproblemen. Tegelijkertijd kunnen sommige mensen door gezondheidsproblemen minder werken, waardoor ze leven van een laag inkomen of een uitkering. Gezondheidsvaardigheden zijn belangrijke voorwaarden voor een stabiel inkomen, werk en gezondheid.

Image
Bonnetjes lezen bij laptop
off

12% van de kinderen

groeit op in een gezin met een inkomen onder de Utrechtse armoedegrens.

 

off

Nieuws

Weegschaal

Nieuwe cijfers over overgewicht en obesitas bij kinderen

De registratie van de Jeugdgezondheidszorg Utrecht laat zien dat in 2023 10% van de twee- en driejarigen en 11% van de Utrechtse vijfjarigen overgewicht had. Deze cijfers zijn stabiel sinds 2016. In sommige groepen hebben kinderen echter vaker overgewicht of obesitas. 

Lees meer
Baby

Speciale uitgave: De eerste 1.000 dagen van Utrechtse kinderen

De eerste 1.000 dagen van een kind zijn van cruciaal belang voor hun gezondheid, welzijn en ontwikkeling. Deze speciale uitgave laat belangrijke trends en wijkcijfers zien. Ook biedt het professionals aanknopingspunten op welke thema’s en in welke wijken inzet nodig is om alle kinderen een gezonde start in het leven te geven. 

Lees meer
Oudere vrouw aan het koken

Patronen in gezondheid bij ouderen

Er zijn duidelijke gezondheidsverschillen tussen Utrechtse 65-plussers. De Gezondheidsmonitor Ouderen toont vijf gezondheidsgroepen met een eigen kenmerkend patroon van (on)gezondheid. 19.000 Ouderen (48%) behoren tot de zeer gezonde of goed gezonde groep.

Lees meer
Aanmelden Hanneke Schreurs Afstudeerprijs

Hanneke Schreurs Afstudeerprijs 2024

De Hanneke Schreurs Afstudeerprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een student van mbo, hbo of universiteit met het beste eindwerkstuk of afstudeerscriptie over (publieke) gezondheid. De winnaar ontvangt onder andere een geldbedrag van € 750,00. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 oktober 2024. Lees hier de voorwaarden voor deelname.

Lees meer